Een angst -en piekstoornis, wat houdt dat nu eigenlijk in? Bij en angst- en piekstoornis bent u eigenlijk altijd bang. Het wordt ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Angst is een normale en gezonde reactie op een reële dreiging en zorgt ervoor dat je tijdelijk waakzamer bent. Bijvoorbeeld als je plotseling in slecht weer bent beland of tijdens een inhaalmanoeuvre.
Vaak maak je je onbewust zorgen over allerlei kleine dingetjes in het leven. Zo kan je bijvoorbeeld steeds bezorgt zijn over je werk, de kinderen, de vakantie, over dingen die je moet betalen of wat er nog allemaal in de toekomst zou kunnen gebeuren. Het kan gebeuren dat deze gezonde angst ‘ongezond’ wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt.
Hoe ontstaat een angst- of piekstoornis nu eigenlijk? Een angst- of piekstoornis ontstaat meestal geleidelijk. Je kan bijvoorbeeld merken dat je steeds liever alleen wil zijn of nieuwe situaties uit de weg gaat. Dit soort angstklachten kunnen overgaan in een angst- en piekstoornis. De reden dat iemand een angst- en piekstoornis krijgt, is vaak niet helemaal duidelijk. Meestal zorgen verschillende omstandigheden ervoor. Angststoornissen kunnen in de familie voorkomen en kunnen dus erfelijk zijn. Hoe iemand in een gezin opgroeit maar ook de manier hoe de ouders het kind opvoeden kunnen bijdragen aan een angststoornis. Daarnaast hebben mensen die het moeilijk vinden om met anderen om te gaan, gepest worden, weinig steun ontvangen of zich eenzaam voelen een grotere kans op een angststoornis. Tot slot kan een angststoornis ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van drugs of bepaalde geneesmiddelen.
Er zijn zelf een aantal dingen die je kunt doen bij angsten. Beweging is erg belangrijk, ga dagelijks minimaal een half uur bewegen. Je kan bijvoorbeeld gaan wandelen, fietsen of een stukje zwemmen. Slaap is ook erg belangrijk, probeer elke nacht zo’n 7 à 8 uur slaap te pakken en blijf regelmatig bewegen. Probeer te leven met een ritme, dus elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, eet 3 keer per dag op vaste tijden en probeer als het kan om te gaan werken. Dat geeft afleiding en structuur op je dag. Maak geen gebruik van alcohol of drugs en drink geen cafeïne houdende drankjes zoals koffie en energy. Kom tot ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld met yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen. Blijf gedurende dag zoveel mogelijk doen, door dingen te doen leert u met de spanning om te gaan. Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt. Je gedachten veranderen op angstige momenten, waarschijnlijk denk je automatisch aan die dingen die de angst erger maken. Het is belangrijk dat je die gedachten leert te veranderen. Dit kan je doen door je ervaringen op te schrijven, hou een dagboek bij. Schrijf zo nauwkeurig op wat er gebeurt op angstige momenten. Waar denk je aan? Wat voel je? Waar ben je bang voor? Hoe reageer je hierop en wat doe je dan? Probeer ook eens kritisch te kijken of er wel een reden is om zo bang te zijn. Bedenk vervolgens welke gedachten jou kunnen geruststellen. Schrijf deze gedachten dan op zodat je ze op de moeilijke momenten kan nalezen. Vaak lukt het dan beter om de angstige momenten te doorstaan en rustig te blijven totdat je je weer beter voelt.
Echter zit er wel een verschil in angstklachten of een angststoornis. Bij angstklachten is vaak een combinatie van lichamelijke klachten en angstgevoelens. Deze klachten zijn vaak dreigende problemen of zorgen op belangrijke levensgebieden zoals relatie, gezin of gezondheid. Angstklachten kunnen ook spontaan ontstaan. Het komt ook vaak voor dat iemand met angstklachten te veel drinkt of zelfs drugs gebruikt. Het verschil met een angststoornis zit in de ernst van de symptomen. Bij een angststoornis hebben de angstklachten zoveel invloed op je dat je er elk moment van de dag last van hebt.
Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een angststoornis, zo heb je hieronder een aantal angststoornissen:
- Paniekstoornis: bij een paniekstoornis heb je last van hevige paniekaanvallen die meestal plotseling beginnen en ook snel weer over zijn. Tijdens een aanval ben je bang om flauw te vallen of zelfs dood te gaan.
- Straatvrees: (agorafobie): plein- of straatvrees is angst die buitenshuis ontstaan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in de supermarkt of in een drukke winkelstraat. De angst kan zo hevig zijn dat je niet meer naar buiten durft.
- Sociale fobie: een sociale fobie openbaart zich in gezelschap. Je bent bang dat mensen je raar vinden. Voorbeelden van een sociale fobie zijn faalangst en spreekangst.
- Piekerstoornis: mensen met een piekerstoornis hebben voortdurend last van vage en niet op de werkelijkheid gebaseerde angsten. Je voelt je bijvoorbeeld bedreigd, ongemakkelijk of onrustig.
- Dwangstoornis: iemand met een dwangstoornis heeft last van dwanggedachten en herhaalt bepaalde handelingen steeds opnieuw. Een bekend voorbeeld van een dwangstoornis is smetvrees.
- Hypochondrie: hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd. Als je hypochondrie hebt, vrees je dat je (ernstig) ziek bent en bezoek je regelmatig de huisarts.
- Ingebeelde lelijkheid: als je lijdt aan ingebeelde lelijkheid ben je ervan overtuigd dat je (of een bepaald lichaamsdeel) erg lelijk bent. Je bent bang dat je daarom door anderen wordt afgewezen. Ingebeelde lelijkheid wordt ook als Body dysmorphic disorder (BDD) aangeduid.
Verder zijn er ook lichtere vormen van angststoornissen. Je gaat hierdoor aan je nagelriemen krabben, nagelbijten of heb lichte trekjes als je je in een angstige situatie bevindt. Heb jij last van deze trekjes en wil jij hier van af? Op onze site despora.nl hebben wij voor deze lichtere vorm van angststoornis een ideale oplossing. Wij hebben een breed assortiment aan anxiety ringen. Anxiety ringen zijn eigenlijke normale modieuze ringen maar met een extra touch. Je kan aan elke ring wel iets draaien en is dit de oplossing om je te helpen van deze ongewenste gewoonten af te komen en een kalmer en rustiger persoon te worden.